Madenlerle ilgili yönetmelik tamamlandı

Maden kazaları ile ilgili yönetmelik değişikliği Başbakanlığa gönderildi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Temmuz 2014 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Madenlerle ilgili yönetmelik tamamlandı

Yeni düzenlemede, kişisel oksijen kitleri zorunlu hale getirilirken, "yaşam odası" düzenlemesine yer verilmedi.

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği korkunç kazanın ardından üzerinde çalışılmaya başlanan yeni yönetmelik tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kömür madenlerinde meydana gelebilecek kazalarda ölümlerin önlenmesine yönelik ilgili ek tedbirlerin yer aldığı yönetmelik değişikliğinin Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.

500 metre ayarı

Bakanlık açıklamasında, yeni yönetmeliğe göre işverenin, yeraltı kömür madenlerinde acil durum planında yer alan kaçış planına uygun olarak çalışanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde kurtulabilmeleri için 500 metre mesafede yer üstüne veya kuyu dibine ulaşabilecekleri şekilde ocakları tasarlaması ve bu tasarımı işletme planına yansıtması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, "Bu durumun sağlanamadığında ise, ilk istasyonun, yer üstü veya kuyu dibinden 500 metre mesafede kurulmasının, ana yollarda 500'er yüz metrede, diğer yollarda ise en fazla her 300 metrede bir ferdi kurtarıcı değişim istasyonunun yer alması zorunluluğu getiriliyor" denildi.

Maske dolum istasyonu

Değişim istasyonuna alternatif olarak yeniden doldurulabilir kapalı devre solunum cihazı tedarik ve dolum istasyonlarının kurulması ve her an kullanıma hazır halde bulunmasının da yeni yönetmelikte yer aldığı belirtildi ve, "Değişim istasyonunda bulunan donanımın kullanım süresi 60 dakika veya daha fazla ise istasyonlar arası mesafeler en fazla iki katına kadar artırılabilir" ifadesine yer verildi. Ancak Soma'daki kazayla birlikte tartışma konusu olan 'yaşam odaları' yönetmelikte zorunlu hale getirilmedi.

İşsizlik Fonu'ndan yakınlara yardım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da vefat edenlerin hak sahiplerine madenci ücreti kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yardım yapılacağını bildirdi. Çelik, ayrıca Soma'da müfettişler tarafından kapatılan maden ocaklarında çalışanların 3 ay içerisinde ödenmeyen maaşlarının da daha sonra işverenden tahsil edilmek üzere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber